the circle
Maailmaelu

Tervetuloa vuoteen 2030 – The Great Reset – Uus Maailm7 minutit kulub selle jutu lugemiseks

Tervetuloa vuoteen 2030 – artikkeli on nyt luettavissa Suomeksi! Muistan, että tuossa joitain viikkoja sitten YLE kirjoitti artikkelin, jossa paljasti ensimmäisen kerran Sanna Marinin ja Annika Saarikon kuuluvan Maailman talousfoorumin (WEF) alaiseen nuorten globaalien johtajien (Young Global Leaders) verkostoon, joka ajaa “Suurta nollausta”.

Entinen ministeri Katri Kulmunihan väitti aikaisemmin Facebookissa “Suuren nollauksen” tai kuten se englanniksi kuuluu “The Great Reset”:in olevan jonkinlainen salaliittoteoria.
No nyt se ilmeisesti ei olekaan enää salaliittoteoria kun YLE:kin siitä puhuu. Itseäni ja varmasti monia muitakin jäi kuitenkin ihmetyttämään, että mitä tämä nk. suuri nollaus sitten pitää sisällään.

Onneksi kaverini linkkasi taannoin Forbes-lehdessä julkaistun artikkelin “Tervetuloa vuoteen 2030”, jossa Ida Auken, Tanskan entinen ympäristöministeri, joka kuuluu Marinin ohella myös mainittuun YGL-verkostoon, avaa visiotaan elämästä “suuren nollauksen” jälkeisessä tulevaisuuden kaupugissa.

Artikkeli oli mielestäni niin mielenkiintoinen, ja sen tulevaisuuskuva niin hurja, että päätin kääntää kyseisen artikkelin Suomen kielelle, jotta pystymme sitä kansamme keskuudessa helpommin jakamaan ja siitä keskustelemaan.

Joten pitemmittä puheitta, lukekaapa kyseinen artikkeli, jakakaa sitä ja kommentoikaa. Mitä olette mieltä? Ajaako hallituksemme meitä todella kohti tuollaista yhteiskuntaa? Ja kannattaako tuollaiseen yhteiskuntamalliin ylipäätään suostua? Mitä hyvää siinä on ja mitä huonoa? Onko Ida Auken ymmärtänyt “Suuren nollauksen” idean, vai osaisiko joku sen vision vielä paremmin aukaista? Antakaa palaa!

Lue artikkeli tästä SUOMEKSI: https://www.kansakunnantila.fi/tervetuloa-vuoteen-2030/ tai lataa PDF-tiedosta TÄÄLTÄ

Artikel Inglise keeles: https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030/?sh=4d8759d51735 või laadi alla PDF fail KLIKATES SEDA LINKI (fail asub minu serveris)

Nuoren globaalin johtajan visio
“Suuren nollauksen” jälkeisestä tulevaisuuden kaupungista

Tällä sivulla tarjoamme teille luettavaksi suomennoksen mielenkiintoisesta, alunperin Forbes -talouslehdessä julkaistusta artikkelista. Artikkelin on kirjoittanut tanskalainen kansanedustaja ja Tanskan entinen ympäristöministeri Ida Auken. Hän kuuluu samaan nuorten globaalien johtajien (YGL) -verkostoon kuin Sanna Marin ja Annika Saarikko, josta Yle on artikkelissaan kirjoittanut. Kyseinen verkosto toimii Maailman talousjärjestön (WEF) alaisuudessa ja ajaa talousjärjestelmämme “nollausta”.

Monia, jotka ovat Ylen artikkelin lukeneet, mietityttää, että mitä tämä “Suuri nollaus”, eli “The Great Reset” sitten käytännössä tarkoittaa. Alla olevassa artikkelissa, joka on kirjoitettu Maailman talousfoorumin Globaalin tulevaisuuden neuvostojen vuosittaista kokousta varten, Ida Auken avaa näkemyksiään siitä, millaista olisi elämä heidän visioidensa mukaisessa tulevaisuuden kaupungissa suuren nollauksen jälkeen. Olkaa hyvät!

Tervetuloa vuoteen 2030:
En omista mitään,
minulla ei ole yksityisyyttä ja
elämä ei ole koskaan ollut parempaa

Tervetuloa vuoteen 2030. Tervetuloa kaupunkiin – vai pitäisikö sanoa “kaupunkiimme”. En omista mitään. En omista autoa. En omista taloa. En omista mitään laitteita tai vaatteita.

Se saattaa tuntua sinusta oudolta, mutta se käy täysin järkeen meille tässä kaupungissa. Kaikesta mitä ennen pidit tuotteena, on nyt tullut palvelu. Meillä on pääsy liikenteeseen, majoitukseen, ruokaan ja kaikkeen mitä tarvitsemme jokapäiväisessä elämässämme. Yksi kerrallaan kaikista näistä asioista tuli ilmaisia, joten lopulta meidän ei ollut järkeä omistaa paljoakaan.

Ensimmäisenä viestintä digitalisoitiin ja siitä tuli kaikille ilmaista. Sitten, kun puhdas energia vapautui, asiat alkoivat muuttua nopeasti. Liikkumisen hinnat laskivat rajusti. Meidän ei ollut enää mitään järkeä omistaa autoja, koska pystyimme kutsua kuljettajattoman ajoneuvon tai pidemmille matkoille lentävän auton muutamissa minuuteissa. Aloimme liikkua paljon organisoidummin ja koordinoidummin siitä lähtien kun julkinen liikenne tuli autoa helpommaksi, nopeammaksi ja kätevämmäksi. Nyt on vaikea uskoa, että hyväksyimme ruuhkat ja liikennetukokset, polttomoottorien aiheuttamasta ilmansaasteesta puhumattakaan. Mitä me oikein ajattelimme?

Silloin tällöin käytän pyörää kun menen tapaamaan ystäviäni. Nautin liikunnasta ja ajelusta. Siinä saa jotenkin sielun mukaan matkalle. Hassua, miten jotkut asiat eivät tunnu koskaan menettävän jännitystään: kävely, pyöräily, ruoanlaitto, piirtäminen ja kasvien kasvattaminen. Se käy täysin järkeen ja muistuttaa meitä siitä miten kulttuurimme syntyi läheisestä suhteesta luontoon.

Kaupungissamme emme maksa vuokraa, koska joku muu käyttää vapaata tilaamme aina kun emme sitä itse tarvitse. Olohuonettani käytetään liiketapaamisiin, kun en itse ole paikalla.

Välillä valitsen kokata itselleni. Se on helppoa. Tarvittavat keittiövälineet toimitetaan ovelleni muutamassa minuutissa. Siitä lähtien kun kuljetuksista tuli ilmaisia, lakkasimme kasaamasta näitä kaikkia asioita koteihimme. Miksi pitää pastakonetta ja vohvelirautaa ahdettuina kaappeihimme? Voimme vain tilata ne paikalle kun tarvitsemme niitä. Tämä helpotti myös kiertotalouden läpimurtoa. Kun tuotteet muutetaan palveluiksi niin ketään ei kiinnosta esineet, joilla on lyhyt käyttöikä. Kaikki on suunniteltu kestäviksi, korjattaviksi ja kierrätettäviksi. Materiaalit virtaavat nopeammin taloudessamme ja ne voidaan muuttaa uusiksi tuotteiksi melko helposti. 

Ympäristöongelmat näyttävät kaukaisilta, koska käytämme vain puhdasta energiaa ja puhtaita tuotantomenetelmiä. Ilma on puhdasta, vesi on puhdasta. Eikä kukaan uskaltaisi koskea suojeltuihin luonnonalueisiin, koska ne muodostavat niin tärkeän osan hyvinvointiamme. Kaupungeissa on runsaasti viheralueita sekä kasveja ja puita on kaikkialla. En vieläkään ymmärrä miksi aiemmin täytimme kaiken kaupungin vapaan tilan betonilla.

Shoppailu? En oikein edes muista mitä se on. Useimmille meistä se on muuttunut käytettävien asioiden valitsemiseksi. Joskus se on minusta hauskaa, ja joskus haluan vain, että algoritmi tekee sen puolestani. Se tietää tähän mennessä makuni paremmin kuin minä.

Kun tekoäly ja robotit ottivat niin suuren osan töistämme, niin meillä olikin yhtäkkiä aikaa syödä hyvin, nukkua hyvin ja viettää aikaa muiden ihmisten kanssa. Ajatuksella ruuhka-ajoista ei ole enää mitään merkitystä, koska tekemämme työ voidaan tehdä milloin tahansa. En oikein tiedä kutsuisinko sitä enää työnteoksi. Se on enemmänkin ajatteluaikaa, luomisaikaa ja kehitysaikaa.

Joksikin aikaa kaikki muuttui viihteeksi, eivätkä ihmiset halunneet vaivata itseään vaikeilla asioilla. Vasta hetki sitten keksimme miten kaikkia näitä uusia teknologioita voidaan käyttää parempiin tarkoituksiin kuin pelkän ajan tappamiseen.

Suurin huolenaiheeni ovat kaikki ne ihmiset, jotka eivät asu kaupungissamme. Ne jotka menetimme matkalla. Ne, jotka päättivät, että on menty liian pitkälle kaiken tämän teknologian kanssa. Ne, jotka tunsivat itsensä vanhentuneiksi ja hyödyttömiksi kun robotit ja tekoäly ottivat valtaosan töistämme. Ne, jotka järkyttyivät poliittisesta järjestelmästä ja kääntyivät sitä vastaan. He elävät erilaista elämää kaupungin ulkopuolella. Jotkut ovat muodostaneet pieniä omavaraisia yhteisöjä. Toiset vain jäivät asumaan tyhjissä ja hylätyissä taloissa pienissä 1800 -luvun kylissä.

Välillä ärsyttää se, että minulla ei ole todellista yksityisyyttä. En voi mennä mihinkään rekisteröitymättä. Tiedän, että jossakin kaikki mitä teen, mitä ajattelen ja mistä haaveilen, tallennetaan. Toivon vain, että kukaan ei käytä sitä minua vastaan.

Kaiken kaikkiaan tämä on hyvää elämää. Paljon parempaa kuin se polku, jolla olimme, jolla kävi niin selväksi, ettemme voineet jatkaa samalla kasvumallilla. Meille tapahtui kaikenlaista kamalaa: elämäntapasairaudet, ilmastonmuutos, pakolaiskriisi, ympäristön rappeutuminen, täysin ruuhkautuneet kaupungit, veden saastuminen, ilmansaasteet, sosiaaliset levottomuudet ja työttömyys. Menetimme aivan liian monta ihmistä ennen kuin tajusimme, että voisimme tehdä asiat toisin.

Tämä blogi on kirjoitettu Maailman talousfoorumin (WEF) Globaalin tulevaisuuden neuvostojen vuosittaista kokousta varten.

Ida Auken on tanskalainen nuori globaali johtaja (YGL) ja Maailman talousfoorumin (WEF) Global Future Council on Cities and Urbanization -järjestön jäsen. Lisäksi hän on teologi ja Tanskan Sosiaalidemokraattisen puolueen poliitikko. Hän on ollut Tanskan Kansankäräjien, eli parlamentin jäsen vuodesta 2007 ja toimi vuosina 2011 – 2014 Tanskan ympäristöministerinä.

LÄHTEET:

1: Forbes-talouslehdessä julkaistu englanninkielinen alkuperäisartikkeli: Welcome To 2030: I Own Nothing, Have No Privacy And Life Has Never Been Better – Kirjoittanut Ida Auken

2: YLE:n artikkeli: Marin ja Saarikko kuuluvat nuorten huippujohtajien globaaliin verkostoon, joka tukee talousjärjestelmän “nollausta”, – professori: Sidonnaisuus olisi ollut syytä ilmoittaa – Kirjoittanut Mikko Leppänen

Kogu seda uut tulevast maailma elu kuhu mei üritatakse suruda iga hinna eest saab hea ülevaate aasta 2017 filmist THE CIRCLE.

Kommentaarid siia alla või KONTAKT vormi kaudu mulle või tule avalda oma arvamust TELEGRAM privaatses kanalis.

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

X

Unustasid parooli?

Liitu Meiega